engelen banziger
 


podokinesiologie

Pijvermindering door proprioceptieve supplementen
De grondlegger van deze therapie is de Franse neuroloog Dr. J. Bourdiol die de laatste 25 jaar in toenemende mate belangstelling heeft gekregen voor zijn wetenschappelijk onderzoek op het gebied van neurofysiologie en voor zijn daaruit ontwikkelde therapeutische technieken.
De therapeutische resultaten zijn opmerkelijk; zo blijkt in de praktijk dat door het dragen van deze dunne zooltjes de patiënt opeens van zijn of haar chronische rugklachten, heup- en/of knieklachten of van cervicale hoofdpijn af is.
De opleiding tot podokinesioloog stond in Parijs onder supervisie van Dr. Bourdiol.

Proprioceptiviteit; wat is dat?
Elke spier is een ingewikkeld mechanisme met als doel bewegen en/of stabiliteit te geven aan een gewricht. Het spierpees mechanisme bevat een fors aantal punten die reageren op druk of trek. Dit is o.a. van belang voor het instant houden van de houding en voor de bescherming van de spier bij overrekking. Wanneer de spier licht wordt aangedrukt of gerekt zal dit via het zenuwstelsel leiden tot spanningsverhoging van de spier. De onderdeeltjes die hiervoor verantwoordelijk zijn worden de Proprioceptive elementen van het spierpees mechanisme genoemd.

Het onderzoek
Om goed te weten te komen, waar u last van heeft en welke zaken daar invloed op hebben, beginnen we met een persoonlijk vraaggesprek, de zogenaamde anamnese. Samen proberen we te ontdekken welke pijn u heeft, wanneer deze optreedt, wanneer de pijn begonnen is, wat de oorzaak zou kunnen zijn en wat de gevolgen in het dagelijks leven voor u zijn. Zo nodig nemen wij contact op met uw arts en/of fysiotherapeut.
Bij het onderzoek wordt gekeken naar de stand van het hele lichaam, beginnend bij de voeten. Er worden verschillende metingen verricht zoals bijvoorbeeld de beenlengtes en de diepte van hollingen van de wervelkolom. Met behulp van de podobaroscoop kan het totale drukvlak van de voetzool bekeken en geïnterpreteerd worden. Hieruit kan worden afgelezen wat voor type voet u heeft. Hol- en platvoeten kunnen specifieke klachten elders in het lichaam doen ontstaan.

De behandeling
Na het onderzoek kan begonnen worden met het aanbrengen van kleine wigjes onder de voetzool. Gekeken wordt welke invloed dit heeft op de houding en spierspanning van het hele lichaam. Deze proprioceptieve voorzieningen brengen grote veranderingen in uw stand en spierenstelsel op gang. Na enkele dagen kunnen er nog wel eens spierpijnen ontstaan, die meestal van goede aard zijn.
Over het algemeen zullen enkele consulten noodzakelijk zijn om de gewijzigde stand te controleren. Nadien volgt een halfjaarlijkse controle.

Waar op letten
• Draag deze proprioceptieve supplementen van bij het opstaan tot aan het slapen gaan, zodoende heeft u een doorlopende werking
• De binnenzool van de schoen moet vlak zijn; dus geen steunelementen of iets dergelijks
• Hakhoogte niet hoger dan 4 cm
• Het lengtegewelf van de schoen dient voldoende stevigheid te bezitten
© Engelen - Bänziger 2013 - 0475 48 16 09 - info@engelen-banziger.nl - leveringsvoorwaarden - privacyverklaring